💡 Ψυχική Υγεία και Εκπαίδευση 💡
Πολλαπλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η διδασκαλία αποτελεί ένα από τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα παγκοσμίως και σίγουρα δε μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Ως καθηγητής/τρια συχνά επικεντρώνεσαι στη φροντίδα και υποστήριξη των άλλων, αλλά εάν δε δώσεις προτεραιότητα στη δική σου ευεξία, τα επίπεδα άγχους δεν θα αρθούν. Η ψυχική υγεία δεν είναι σημαντική μόνο για εσένα - η ευεξία των εκπαιδευτικών συνδέεται άμεσα και με τη σταθερότητα στα σχολεία και τις επιδόσεις των μαθητών/τριών.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ- Θέσε όρια από νωρίς - και κράτησέ τα. Η έκφραση και των δικών σου αναγκών είναι απαραίτητη. Είτε ασχολείσαι αποκλειστικά με την online διδασκαλία είτε όχι, μπορεί να βρίσκεσαι σε πιο συχνή επαφή με τους γονείς από ό,τι συνηθίζεται και να είσαι συνεχώς σε ετοιμότητα. Ένα μπλοκ 2 ωρών μερικές φορές την εβδομάδα επιτρέπει στους/στις μαθητές/τριες (και τους γονείς) να γνωρίζουν πότε μπορούν να σε βρουν άμεσα και σου επιτρέπει να προστατεύσεις τον ελεύθερο χρόνο σου.
- Ασκήσου. Ως εκπαιδευτικός πιθανόν περνάς πολύ χρόνο καθήμενος/η μέσα στην τάξη ή στο γραφείο όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά μαθήματα. Ρύθμισε ένα χρονόμετρο για να θυμίζεις στον εαυτό σου να σηκωθείς, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για μια τέντωμα 30 δευτερολέπτων ή για μια βόλτα γύρω από το σπίτι ή το διαμέρισμά σου. Αν θέλεις πιο συνεπή κίνηση, σκέψου να χρησιμοποιήσεις μια μπάλα γιόγκα για καρέκλα ή αποκτήστε ένα γραφείο που επιτρέπει να εργάζεσαι όρθιος/α.
- Μείνε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σoυ. Η κοινωνική σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας σε δύσκολες περιόδους, γι' αυτό στηρίξου στους ανθρώπους σου. Δεν είσαι ο/η μόνος/η που προσπαθεί να προσαρμοστεί. Το να αισθάνεσαι απομονωμένος/η ή χωρίς υποστήριξη μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα. Μπορείς να απευθυνθείς στο/στη συνάδελφο που φαίνεται να σε "καταλαβαίνει", το άτομο που σε κάνει πάντα να γελάς.
Η αυτοφροντίδα μπορεί να είναι δύσκολη να επιτευχθεί ανάμεσα στο σχεδιασμό μαθημάτων και τη διδασκαλία, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσεις την ψυχική υγεία είναι να θέσεις ισχυρά θεμέλια όσο το δυνατόν συντομότερα. Φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες, να ακολουθείς μια θρεπτική διατροφή, να περνάς χρόνο έξω και να ασκείσαι τακτικά.
- Ελέγξτε ο ένας τον άλλον και η μια την άλλη. Ένα ειλικρινές "τι κάνεις;" μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα/μία συνάδελφο δάσκαλο/δασκάλα να νιώσει υποστήριξη και να συνδεθεί περισσότερο με τους ανθρώπους γύρω του.
- Δείξε ευγνωμοσύνη. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσεις στον εαυτό σου μια πιο θετική προοπτική. Προσπάθησε να αναφέρεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους σου όταν κάνουν κάτι για να σε βοηθήσουν ή να κάνουν τη μέρα σου λίγο πιο εύκολη και μοιράσου με τους τους/τις μαθητές/-τριες σου και τους γονείς τους ότι εκτιμάτε τη σκληρή δουλειά και την ευελιξία τους. Είναι σίγουρα win-win: θα ανεβάσει τη διάθεσή σου, θα κάνει τους άλλους να νιώσουν ότι τους εκτιμούν και τους προσέχουν και θα βοηθήσει όλους να νιώσετε πιο συνδεδεμένοι με την κοινότητά σας. Άλλωστε, το καλό φέρνει μόνο το καλύτερο!
- Δώσε προσοχή στις μη λεκτικές ενδείξεις. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ανοιχτούν για το πώς αισθάνονται και άλλοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι αγωνιούν, αν το μυαλό τους είναι συνεχώς επικεντρωμένο στη δουλειά. Σκέψου από ποιον/α δεν έχεις ακούσει νέα τελευταία, που ίσως να το περίμενες και στείλε ένα μήνυμα για να καταλάβει ότι είσαι εκεί εάν το χρειάζεται.
Σε περιμένουμε στο επόμενο Webinar του ⚡Tutor Academy⚡ που θα σε βοηθήσει να βρεις ένα κομμάτι της ισορροπίας προσδιορίζοντας μαζί μας την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση, σπάζοντας τα στερεότυπα και μαθαίνοντας πρακτικούς τρόπους & ασκήσεις για να ενισχύσεις και να θωρακίσεις την προσωπικότητά σου.
Εγγράψου εδώ, 📅 Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, 12:30-13:30.
🗯️ Facilitators: Yota Trom και Marily Μητροπούλου από τον οργανισμό Together in Tech