Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας να δώσουμε ορατότητα σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε έναν κόσμο καλύτερο, πιο συμπεριληπτικό, δίκαιο και βιώσιμο, σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Στόχο 3, που αφορά τη διασφάλιση της καλής υγείας και της ευημερίας για όλους, σε όλες τις ηλικίες.


Η διασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης καθώς και η προαγωγή της ευημερίας είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα βήματα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι αρκετά, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά ορισμένοι από τους παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική και τη μητρική θνησιμότητα.

Για παράδειγμα, έως το 2030 προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της παγκόσμιας μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις.

Αντίστοιχα, η σπουδαία πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αύξηση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης έχει οδηγήσει στη μείωση της ελονοσίας, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας καθώς και της εξάπλωσης του HIV/AIDS. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες για την πλήρη εξάλειψη ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών καθώς και για την αντιμετώπιση πολλών, διαφορετικών και επίμονων ζητημάτων υγείας που ανακύπτουν.

Ενδεικτικά, έως το 2030, στοχεύεται η μείωση κατά το ένα τρίτο της πρόωρης θνησιμότητας από μη-μεταδοτικές ασθένειες μέσω της πρόληψης και της θεραπείας, και προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας.

Σήμερα φιλοξενούμε τον καθηγητή της GoStudent, Γιώργο Βαγιάκη, ο οποίος - μεταξύ άλλων - ασχολείται και διδάσκει Life - Coaching στην πλατφόρμα. Συζητήσαμε μαζί του γύρω από τον τρίτο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης θέλοντας να ακούσουμε τη δική του γνώμη σε ζητήματα ψυχικής υγείας και στις παρεμβάσεις που οι ίδιοι μπορούμε να προχωρήσουμε με σκοπό την αυτοβελτίωση μας.

Γιώργος Βαγιάκης: Οι άνθρωποι μερικές φορές τείνουν να επιλέγουν στόχους και να λειτουργούν στη ζωή τους από ένστικτο και σαν αποτέλεσμα εκπαίδευσης που έλαβαν χωρίς να έχουν ενστικτώδη επίγνωση του τι πραγματικά τους δίνει χαρά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να στρέφονται ενάντια στον εαυτό τους με συνέπεια τη διατάραξη της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής τους κατάστασης. Η θετική ψυχολογία σαν κλάδος της Ψυχολογίας αφορά σε μια υγιή προσέγγιση των στόχων του ατόμου σε μακροπρόθεσμο αλλά και βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Το να "προπονεί" κανείς τον εαυτό του σε μια θετική συμπεριφορά, έχει πολλά οφέλη, όπως την αίσθηση της χαράς και της ευεξίας, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κανονικά επίπεδα, τη συναναστροφή με άλλους με μη βίαιο τρόπο και την καταπολέμηση του καθημερινού στρες. Κατ' επέκταση το άτομο μαθαίνει να ακούει το σώμα και την ψυχή του και συνειδητά αποφεύγει συμπεριφορές, καταστάσεις και συνήθειες που έκανε και προκαλουσε νόσηση της υγείας του.

Γιώργος Βαγιάκης: Οι περίοδοι κρίσεων και έντονης πληροφόρησης, που οι άνθρωποι βιώνουμε, αποτελούν ένα πολύ σταθερό φαινόμενο. Το τι κάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις είναι η λύση. Διατηρώντας μια καθημερινή ρουτίνα σωματικής άσκησης, βοηθάει το σώμα και το πνεύμα μας να εναρμονίζονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον 20 λεπτα καθημερινής άσκησης μειώνει τα επίπεδα του στρες. Παράγεται η βασική ορμόνη της χαράς, η ντοπαμίνη, που αποτελεί κινητήρια δύναμη της τάσης μας προς τη ζωή με θετικό και δημιουργικό τρόπο. Δίνεται η αίσθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις οι οποίες μάς προκαλούν αρνητικά και αμυντικά προς τον εαυτό μας συναισθήματα όπως, φόβο και άγχος. Μια τέτοια συνήθεια μας οδηγει στο να επιλέγουμε πού και κατά πόσο στρέφουμε την προσοχη μας: σε πράγματα που μας ωφελούν ή απλά μας ευχαριστούν;

Γιώργος Βαγιάκης: Εκτός της καθημερινής ρουτίνας σωματικής άσκησης, προτείνεται το κάθε άτομο να αφιερώνει έστω λίγα λεπτά την ημέρα στην συγκέντρωση και σύνδεση με τον εαυτό του. Μπορεί να ακούσει ένα αγαπημένο τραγούδι και να χορέψει, μπορεί να πιει ένα ζεστό ποτήρι με νερό και λεμόνι, να κάνει ασκήσεις αναπνοών και ελαφρύ μασάζ των μυών του προσώπου. Αυτές οι συμβουλές για μετά τον ύπνο ή όταν νιώθει άγχος, ενεργοποιούν τα μάτια και καταπολεμούν την αίσθηση της απόσυρσης με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή να γίνεται η λήψη αποτελεσματικής απόφασης για τον εαυτό. Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνιστούν και υποστηρίζουν πως ένας σταθερός βιορυθμός, δηλαδή η ύπαρξη σταθερής ώρας ύπνου και αφύπνισης, μαθαίνει στο σώμα και στον εγκέφαλο πότε θα ξεκουράζεται και πότε θα είναι έτοιμα για δράση. Όπως ένας δρομέας αγώνα αντοχής που γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκουράζεται στην προπόνηση του και πότε είναι έτοιμος για δράση ή συντήρηση των δυνάμεων του κατά τη διάρκεια του αγώνα, έτσι και ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται ένα πλάνο καλών και τηρουμένων συνηθειών (ύπνος, χόμπι, φυσική δραστηριότητα, αναπνοές κλπ.) που τον "προπονούν" προς το δρόμο της ψυχικής ευδαιμονίας και εν τέλει ευτυχούς ζωής.