17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης | Στόχος 8: Αξιοπρεπής εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη

Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει με κατά μέσο όρο δύο δολάρια την ημέρα. Ακόμη, σε πολλά μέρη το να έχει κανείς δουλειά δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα ξεφύγει από τη φτώχεια. Αυτή η βραδεία και άνιση πρόοδος απαιτεί να αναθεωρήσουμε αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας πολιτικές που στοχεύουν στην εξάλειψη της φτώχειας.

Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ότι οι κοινωνίες θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες οι οποίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να έχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και οι οποίες θα τονώνουν την οικονομία χωρίς ωστόσο να βλάπτουν το περιβάλλον. Οι ευκαιρίες απασχόλησης και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είναι επίσης απαραίτητες για όλες τις ηλικίες του εργασιακά ενεργού πληθυσμού.

Με τον Στόχο 8, ο ΟΗΕ μας προσκαλεί να προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη καθώς και την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους/όλες.

Σήμερα φιλοξενούμε την καθηγήτρια της GoStudent, Συμεώνα Χατζίρη, δικηγόρο και υποψήφια διδάκτορα Εγκληματολογίας, η οποία μας απάντησε σε μερικά ερωτήματα, που της θέσαμε γύρω από αυτή τη θεματική.

Συμέωνα: Σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα από τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης. Ωστόσο, για να μιλήσουμε για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον χώρο εργασίας, δε θα πρέπει να εστιάσουμε μόνο στα δικαιώματα που προκύπτουν στον εργασιακό χώρο κατόπιν της υπογραφής μιας σύμβασης εργασίας, αλλά και στον τρόπο επιλογής του προσωπικού. Η οικογενειακή κατάσταση, η εξωτερική εμφάνιση και ορισμένα ταμπού σε σχέση με τις εργασιακές επιδόσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελούν ακόμα ανείπωτα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά συνειδητά κριτήρια διάκρισης κατά την επιλογή προσωπικού που έχουν ως βάση το φύλο. Το μοντέλο εργασίας των σκανδιναβικών χώρων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως με τις γυναίκες να διαπρέπουν μέσω δικαιωμάτων, που τους εξασφαλίζουν ΙΣΗ πρόσβαση στον ακαδημαϊκό, επιχειρησιακό και εν γένει επαγγελματικό τομέα.

Συμεώνα: Όσον αφορά το ζήτημα του αναλφαβητισμού έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν (2016) πως περίπου το 1/10 των πολιτών στην Ελλάδα δεν έχουν αποφοιτήσει από το δημοτικό. Επίσης, τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος και για υψηλά ποσοστά ψηφιακού αναλφαβητισμού, που αγγίζουν το 30%. Κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες για τέτοια κοινωνικά φαινόμενα είναι η μη έγκυρη αναγνώριση μαθησιακών δυσκολιών, η οικονομική ανέχεια και κυρίως η απουσία κινήτρου για τους μαθητές. Η ημιμάθεια, από την άλλη πλευρά, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες και είναι ευκολότερο να λυθεί ως ζήτημα μέσω της έγκυρης ενημέρωσης, της έρευνας και κυρίως της αυτογνωσίας.

Συμεώνα: Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που φιλοξενεί τόσους διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες. Θεωρώ πως αφενός είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για πολλές μετανάστριες και προσφυγισσες να ενημερωθούν για τα δικαιώματα, που τους κατοχυρώνει το ελληνικό Σύνταγμα και υποχρέωση της πολιτείας, των κοινωνικών δομών και όλων εμάς σε ένα ατομικό επίπεδο να βοηθήσουμε, ώστε να αξιοποιηθούν τα ταλέντα, οι σπουδές και ο γλωσσικός πλούτος, που κατέχουν οι συγκεκριμένες γυναίκες.